Corpus alienum

Af en toe zien we een konijn dat moeilijk doet. het wil eten maar eet niet. Ook kan het benauwd zijn of kokhalsbewegingen maken. Kokhals bewegingen lijken op overgeven, echter een konijn kan niet overgeven! 

We zullen een aantal voorbeelden op deze pagina geven van hetgeen we tegen zijn gekomen. Indien een konijn benauwd is en er is geen aanwijzing dat het vanuit de longen of het hart komt dan is het belangrijk dat de keelholte onder verdoving bekeken wordt. Een verdoving is een risico in dit geval, echter als het konijn met een corpus alienum doorloopt dan gaat het zeker niet goed ....

Snot en benauwd door een grasspriet in de keelneusholte

Bij 1 konijn hebben we zelfs gezien dat er snot aanwezig was doordat er een grasspriet achter het zachte gehemelte in de nasopharynx = neuskeelholte zat. ook was het konijn raar aan het ademen en maakte kokhalsbewegingen. Zodra de grasspriet weggehaald was waren de klachten van het konijn verdwenen!

Grasspriet in nasopharynx zorgt voor benauwdheidsklachten

Een abces achterin de keel

Dit konijn was benauwd, maakte een bijgeluide bij de ademhaling en ademde zwaar en af en toe met de bek open. Bij de bekinspectie onder verdoving bleek er een abces links naast de luchtpijp te zitten. Met behulp van antibiotica is dit abces weggegaan.

Abces achterin de keel net naast de epiglottis het strottehoofd

Een grasspriet achterin de keel

Bij dit konijn zagen we met de endoscoop een grasspriet achter in de keel en deze konden we zonder verdoving met een speciale otoscoop en een klein grijpertje weghalen achteruit de keel.

Grasspriet achter uit d ekeel weghalen zonder verdoving

Grasaar achter in de keel

Dit konijn deed het niet, wilde niet eten en had een stille dar. Bij de bekinspectie onder sedatie kwam de oorzaak naar voren: een grasaar achter in de keel. De grasaar zat vast in het zachte gehemelte en werd met een endoscopische grijper uit de keel holte weggehaald.

Een grasara zat door het slijmvlies van het zachte gehemelte heen

Een grasspriet zit vast achter een kies

Dit konijn wilde niet meer eten en had een stille darm. Bij de bekinspecte viel op dat de keel vol met vocht zat en er was iets naast de kiezen van de rechterbovenkaak te zien. Als er afwijkingen aan de kiezen ontstaan door calcium en vitamine D te kort dan noemen we dit ADD. Bij onderstaande foto's is te zien dat er te lang gevormde kiezen zijn ontstaan en dat er achter deze kiezen een aar is vast gelopen, Deze stak in de keel en het konijn wilde niet meer eten en had een stille darm. Er was een wond in het slijmvlies van de kaakomslag te zien toen het strootje weggehaald was!

Een konijn met een corpus alienum in de keel, deze zat vast achter de kiezen

Witte uitvloeiing van het oog en corpus alienum

Bij onderstaand konijn was de klacht dat het witte ooguitvloeiing uit het rechteroog had en dat de eetlust opeens opgehouden was. Wat opviel is dat er te lange snijtanden aanwezg waren en dat er ribbels op de tanden te zien waren. Dit wijst op calcium en vitamine D tekort en daardoor ontstaan er afwijkend gevormde tanden en kiezen. We noemen dit ADD of Aquired Dental Disease.

ooguitvloeiing rechts door calcium tekort of vitamine D tekort, we noemen dit ook ADD

Hieronder is bij dit konijn rechtsboven te lange kiezen te zien. wat vooral opvalt er zit wat achter die kiezen!

Afwijkende kiezen rechtsboven en er zit een corpus alienum achter vast

Het corpus alienum zit achter de kiezen vast maar het hangt tot achter in de keel. De shurende werking heeft een wond in het slijmvlies van de keel veroorzaakt.

Corpus aliuenum is weggehaald, de wond in het slijmvlies van de kaak is goed te zien

Nog een konijn met stro achter de kiezen ....

Het volgende konijn zat raar met zijn bek te doen en at slecht. Het wordt steeds groter hetgeen in de mond vastzit.

Konijn met stro achter de kiezen vast geraakt: corpus alienum in de bek

Wat ook niet lekker is om iets tussen je kiezen te hebben ....

Stuk eten tussen de kiezen

Een konijn met een grasspriet in de keelholte ....

Konijn Troy kwam bij ons langs. Hij was benauwd en ademde zwaar, ook was er een bijgeluid bij het ademhalen. Bij de bekinspectie was iets raars te zien in de mondholte. We hebben Troy een verdoving gegeven en kwamen een grasspriet van meer dan 10 cm tegen die tussen de kiezen van de rechter bovenkaak vast zat.

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio