Een konijn op weg naar het WIlhelminapark

Gebitsproblemen bij het konijn

Bij het konijn komen een aantal gebitsproblemen voor. Vaak is de voeding of beter de verkeerde voeding verantwoordelijk voor het ontstaan van deze gebitsproblemen. Maar er komt ook een erfelijk probleem voor: een te lange onderkaak waardoor de snijtanden niet op elkaar afslijten.

We zullen de verschillende gebitsproblemen op de volgende pagina's gaan toelichten.

Konijn gebitsbehandeling

Als er een gebitsprobleem aanwezig is dan zal het konijn een gebitsbehandeling moeten ondergaan. In het merendeel van de gevallen zal een gebits behandeling onder verdoving moeten plaats vinden.

De problemen aan de tanden en de kiezen zullen we apart bespreken. Ook zullen we op abcessen en tumoren bij het konijn ingaan. Deze komen in een apart hoofdstuk aan de orde.

Afwijkend gebit ....

Als de tanden niet op elkaar slijten dan groeien de tanden door en ontstaat er een afwijkend gebit. Zie de foto hieronder, we zullen in de pagina's hierna hier verder op in gaan.

Een normale schdel en een afwijkende schdel, de tanden van de onderkaak zijn veel te lang

Op de rechterfoto is duidelijk te zien dat de ondersnijtanden veel te lang zijn, ze slijten niet op de boven snijtanden. De stand van de kiezen is echter wel goed!

Op de foto's hieronder is een normaal ten opzichte van een afwijkend gebit tgv ADD - Acquired Dental Disease te zien. Je ziet op de linker foto rechte gladde tanden en kiezen. Op de rechter foto is geen mooie gladde structuur van de tanden en kiezen te zien. We zullen op de komende pagina's toelichten hoe en wat ADD oftewel een verkregen gebitsprobleem is.

Een normaal gebit ten opzichte van een ADD gebit

Als een konijn goed eet en er is geen natte kin dan is er geen gebitsprobleem ....

We horen geregeld van eigenaren dat ze met hun konijn voor een vaccinatie naar de dierenarts zijn gegaan en dat er haken op de kiezen werden gezien. Vervolgens is het konijn onder verdoving aan deze "haken" behandeld. De vraag is: waren deze haken wel een probleem? Of waren het fysiologische haken?

Fysiologische haken op de kiezen bij een konijn  = zonder tongwonden

Als een konijn bij een dierenarts komt en het eet nog goed, is niet vermagerd, heeft normale keutels en geen natte kin: dan is er geen gebitsprobleem!

Niet elke haak op een kies is een probleem

Kijk op de volgende pagina's wat we hiermee bedoelen ....

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio