Overige oorzaken voor gebitsproblemen:

Op een leeftijd van 8 weken kunnen er al snijtandproblemen ontstaan bij een konijntje.

Naast de eerder genoemde voedingsfouten zijn er nog een aantal andere oorzaken voor gebitsproblemen bij het konijn. Vaak zijn er dan afwijkende tanden te zien of is er een natte kin te zien doordat het konijn overmatig speekselt.

We zullen de voornaamste hier voor u op een rijtje zetten:

  • Trauma; wanneer een tand door ongeluk oftewel een trauma (bijvoorbeeld ten gevolge van een klap of val) verloren gaat kan de tand na verloop van tijd weer terug groeien. Deze tand kan dan weer normaal aangroeien of  verkeerd groeien waardoor een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tanden helemaal niet meer terug. De tegenoverliggende snijtanden slijten dan niet af en zullen door blijven groeien.
  • Fracturen (= breuk) van de kaak waardoor de positie van de snijtanden of kiezen veranderd is.
  • Afwijkend kauwgedrag: een oorzaak kan een facialis paralyse zijn - de verstrakte kauwspieren zorgen voor een afwijkende kauwbeweging: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/facialis paralyse.html
  • Genetisch. Er komt een genetische afwijking voor bij het konijn waarbij de bovenkaak te kort is. Hierdoor lijkt het alsof de onderkaak te lang is. Op jonge leeftijd zien we dan al de eerste problemen ontstaan. Als je een konijn aanschaft controleer dan zeker bij een jong konijn of de tanden goed staan!

Dit zijn gebitsproblemen waar je tegen aan kunt lopen bij een konijn dat niet eet.

 

Zijn er andere problemen waarom een konijn niet goed eet:  jazeker ....

Het is niet altijd een gebitsprobleem waardoor een konijn niet eet en geen of weinig keutels heeft = een stille darm heeft. Indien er geen gebitsprobleem te zien is zal er verder gezocht moeten worden!

We voelen dan de buikholte na en vooral of er een afwijking aan de maag of darmen te voelen is en of er een afwijkende blaas te zien is. We maken dan een röntgenfoto van de buik en borstholte.

 

Wat kunnen we op een rontgenfoto zien wat aanleiding geeft om niet te eten:

Een urethra-, blaas- of een niersteen of een verkalking in de blaas.

Gas in maag of darmen en vooral gas in de blinde darm kijken we dan na.

Verkalking (= witting) bij de baarmoeder bij een niet gesteriliseerd konijn, met metastases (= uitzaaiingen in de longen).

 

Bloedonderzoek:

We kijken dan na of er nierfalen is (= een verhoogd ureum/kreatinine).

En de laatste jaren kijken we in het bloed na of er een verhoogde DGGR lipase is dat een aanwijzing geeft of er een pancreatitis (= alvleesklier ontsteking) is.

 

Verharen kan ook een probleem geven.

 

Bij bepaalde kleurslagen zien we een megacolon of dysautonomie van de darmen.

 

Als u als dierenarts meer wilt weten over de problematiek dat niet gerelateerd is aan een gebitsprobleem dan kunt u ons een email sturen dan sturen we u een antwoord terug met onze adviezen over verdere diagnostiek bij een konijn met verminderde eetust of een stille darm.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio