Haken op de kiezen slijpen ....

Op de foto's hieronder is een gebitsbehandeling bij ons te zien: onder verdoving slijpen we de haken weg en proberen van het gehele proces foto's te maken. Dit om goed vast te leggen op welke kiezen de problemen (de haken) zich bevinden.

We boren haken op de kiezen van konijnen weg

We slijpen de haak op een kies bij een konijn weg met een low speed tandartsen boor.

 

 

Behandel methodes van kiesproblemen door middel van slijpen ....

Als er haken op de kiezen zijn ontstaan dan kunnen we deze haken aanpakken door middel van het weghalen van de haken of inkorten van de kiezen.

Er zijn 3 manieren om de haken bij kiezen weg te halen:

1. Alleen de haken weghalen

2. Het radicaal inkorten van de kiezen

3. Het "radicaal" inkorten van de kiezen met behoud van glazuurrichels

 

Het is belangrijk om te weten dat de haken kunnen terugkomen, soms al na enkele weken.

Als de stand van de kiezen afwijkend is geworden en dan krijg je een afwijkende slijtage en ontstaan er haken.

De kiezen groeien 2 tot 4 mm per week. De groei en slijtage moet met elkaar in evenwicht zijn. Als dit niet het geval is ontstaan er weer haken en zijn de problemen na een paar weken weer terug!

 

Bij het konijn alleen de haken weghalen

 

Ad1: Alleen de haken weghalen.

Voordelen: de kiezen blijven in contact en de glazuurrichels zijn nog aanwezig. het konijn kan snel weer normaal eten.

Nadelen: de kiezen zijn niet ingekort en het konijn zal door de groeiende kiezen het probleem snel weer terug krijgen - binnen 3 á 4 weken!

De twee gebruikte manieren om de kiezen bij het konijn te behandelen

Haken weghalen zonder verdoving!

We kunnen ervoor kiezen om allleen de haken van de kiezen weg te halen als er alleen haken aanwezig zijn en geen verlengde kiezen.

Het konijn wordt in een handdoek gewikkeld en met een nasale speculum otoscoop of met een wangsperder zorgen we dat we goed zicht krijgen op de kiezen. We gebruiken een speciale naaldvoerder tang of een blakesley forceps om de haak weg te halen.

 

Het voordeel is dat een konijn dan niet onder verdoving hoeft te zijn voor deze behandeling.

 

Bij het konijn alleen de haken weghalen met behulp van een nasal speculum of wangsperder

We hebben de afgelopen jaren hier goede ervaring mee opgedaan. Onze voorkeur gaat uit naar de blakesley forceps.

Bij het konijn alleen de haken weghalen met behulp van een nasal speculum of wangsperder

 

NB: gebruik geen starre mondsperder om de bek open te draaien, want dan kan het kaakgewricht of de snijtanden aangetast worden.

 

NB: het alleen weghalen van de haken zal niet altijd kunnen. We beoordelen elke keer wat de behandeling zal worden.

Als de kiezen te lang zijn gegroeid dan kunnen we deze niet inkorten zonder verdoving. We brengen dan het konijn onder verdoving en behandelen de kiezen door deze "radicaal" in te korten met behoud van glazuurrichels.

 

Bij het konijn slijpen we de kiezen met het behoud van glazuurrichels

 

 

Ad 2: Het radicaal inkorten van de kiezen tot op het slijmvlies

Voordelen: het duurt langer voordat de problemen terug komen. De tijd tussen de gebitsbehandeling is tussen de 8 a 12 weken. Het konijn zal dus minder vaak onder verdoving gaan, omdat de periode tussen de gebitsbehandelingen langer duurt.

Nadelen: de kiezen maken geen contact en er zijn geen glazuurrichel: de 1e dagen zal het konijn daarom moeilijker eten.

 

Het nadeel van het radicaal kort wegslijpen van de kiezen is, dat het konijn de groente niet meer weg krijgt ....

Het konijn probeert het met alle macht, maar kan omdat er geen scherpe glazuurrichels zijn de bladgroente niet weg krijgen.

We gebruiken een nieuwe manier: het "radicaal" inkorten van kiezen met behoud van glazuurrichels ....

We hebben de beide manieren gemodificeerd naar een nieuwe manier van het slijpen van de kiezen bij het konijn: het "radicaal" inkorten van de de kiezen met behoud van de glazuurrichels. De glazuurrichels zijn nodig om het konijn snel weer te laten eten. Tussen deze glazuurrichels kauwt het konijn het voedsel klein. We slijpen de kiezen minder ver - niet tot op het slijmvlies, daarom noemen we het "radicaal", met aanhalingstekens ....

We slijpen de tanden ook iets korter en daarmee zorgen we dat de kiezen weer contact met elkaar maken na de behandeling.

Voordelen: de glazuurrichels zijn nog aanwezig en de kiezen maken nog contact - het konijn kan snel weer eten. De tussenliggende periode van de gebitsbehandellngen zal tussen de 8 a 12 weken zijn. Er zijn zelfs konijnen waarbij de tussenliggende periode nog langer is, omdat de kiezen als het ware weer beter op elkaar staan: de occlusie is beter. Als de kiesstand echt afwijkend is dan zullen de gebitsproblemen zeker terugkomen.

Nadelen: ?

Het grote voordeel voor het konijn: het kan gelijk weer eten omdat de kies glazuurrichels weer aanwezig zijn ....

Het radicaal kort slijpen van de kiezen met behoud van de glazuurrcihels

Knippen en slijpen combinatie ....

Vaak maken we gebruik van een combinatie van het weghalen van de haken met een kniptang of een biopsietang van Storz om vervolgens de kiezen in model te slijpen met de tandheelkundige boor. Afhankelijk van hoe groot de haak is kiezen we voor een speciale kniptang van Schweigert of de biopsie tang van Storz.

Zie als voorbeeld hieronder: eerst haken wegknippen, daarna slijpen.

 

 

Nazorg...

Na de operatie komt het konijn bij in een zuurstofmand in de warmte en de zuurstof. We geven een pijnstiller en Antisedan. Antisedan zorgt dat de verdoving snel opgeheven wordt. Om ervoor te zorgen dat het konijn ook weer goed gaat eten geven we pijnstiller mee naar huis. De ervaring leert dat na een behandeling van de kiezen een konijn vaak een paar dagen slechter eet. Wij laten de eigenaar het konijn na de behandeling dwangvoeren totdat het konijn weer uit zichzelf eet. Indien een stille darm aanwezig is zullen we deze ook behandelen met Cisaral en Laxatract, naast de pijnstiller en het dwangvoeren.

Hoe gaat het dwangvoeren. We gebruiken Juvenile of een mengsel van Juvenile met Science Selective brokjes. We wikkelen het konijn in een handdoek en brengen dan per keer een beetje dwangvoer in de bek aan. We hanteren als advies: 3 a 4x daags 15 - 20 ml bij een konijn van ongeveer twee kg.

 

 

Het probleem komt echter terug?!

In een klein deel van de konijnen zal een enkele gebitsbehandeling tot een oplossing leiden. Echter in het merendeel van de gevallen zal het probleem steeds weer terugkomen. Als de stand van de kiezen afwijkend is geworden dan zal het probleem steeds weer terugkomen! Het is belangrijk om te weten dat de haken kunnen terugkomen, soms al na enkele weken of maanden. De stand van de kiezen is afwijkend geworden en de kiezen groeien 2 tot 4 mm per week. Na een paar weken zijn de problemen dan ook vaak weer terug!

Zijn er alternatieve behandel manieren ....

We krijgen vaak de vraag of we de afwijkende kiezen bij het konijn kunnen trekken om op die manier het probleem op te lossen.

Alternatieven zijn

1. Een extractie van de afwijkende kiezen

2. Een wortelkanaal behandeling

____________________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio