Kiezen trekken of extractie van de kiezen ....

We hebben deze pagina gemaakt om het trekken van de kiezen bij konijnen in beeld te brengen. Er zijn een aantal redenen om een kies te trekken.

- Als er een malocclusie is en er steeds haken ontstaan

- Als er een gebroken kies aanwezig is

- Als er een abces ten gevolge van een kies is ontstaan door een breuk of een afwijkende kieswortel

Extractie in verband met het regelmatig terugkeren van haken op de kiezen ondanks slijpen ....

Een konijn met haken op de kiezen zal na slijpen een paar weken tot maanden opnieuw moeten worden behandeld. We krijgen soms de vraag of er alternatieve behandelmethodes zijn, zoals het trekken van de kiezen. Kun je de afwijkende kiezen of zelfs alle kiezen trekken bij mijn konijn wordt dan gevraagd.

Dit hebben we uitgebreid behandeld op deze pagina: klik hier voor meer informatie ....

Gebroken of gespleten kiezen geven een toegang voor bacteriën onder het slijmvlies ....

Als een kies gebroken of gespleten is dan eet het konijn moeilijker of het wil niet meer eten, omdat deze kies pijn doet. Als het nog maar kort bestaat dan is er nog geen ontsteking of een abces ontstaan. Als we bij een bekinspectie een gebroken kies tegen komen dan zullen we röntgenfoto's maken om te zien hoe ver de breuk loopt. Een kies bestaat uit twee delen. De nummering van de kiezen bij een konijnAls deze gespleten kies maar een klein stukje afgebroken is dan halen we het losse stuk weg en kan de kies weer uitgroeien. De kies blijft dan behouden. Als de breuk echter diep doorloopt dan moeten we helaas de gehele kies trekken. Bij een kies vooraan in de rij kan dan alleen die kies worden getrokken, maar als de aangetaste kies de tweede of derde is dan zullen we de kiezen die ernaast zitten ook moeten trekken.

Als voorbeeld één kies trekken: in de onderkaak is de voorste kies (P1) gespleten dan trekken we alleen die kies.

Als tweede voorbeeld: in de bovenkaak als de derde kies (P3) gespleten is dan zullen we de eerste, tweede en de derde kies vooraan (P1+P2+P3) in de rij van de kiezen trekken. Als er een gat in de rij komt dan zullen de tegenoverliggende kiezen door blijven groeien en in dit gat groeien.

We trekken dus niet een kies in het midden van de rij, maar een aantal kiezen vooraan of achteraan in de rij.

Is een kies extractie mogelijk - makkelijk ....

Technisch is het zeker mogelijk om de kiezen bij een konijn te trekken, maar let op:

  1. De kies die je boven het slijmvlies ziet is het topje van de ijsberg! Het grootste deel van de kies zit in het kaakbot.
  2. De onderkaak is heel dun qua bot - het gevaar van een breuk is groot!
  3. De tandkassen van de diverse kiezen liggen strak tegen elkaar aan. Als je 1 of 2 kiezen trekt probeer dan de tandkas van de volgende kies intact te houden. Het moet geen dominoday worden!
  4. Je moet als dierenarts ervaring, maar vooral ook heel fijn / goed instrumentarium hebben om kiezen intraoraal te trekken
  5. Het belang om röntgenfoto's' van tevoren te maken. We gebruiken extra en intraorale röntgenfoto's'. Het is belangrijk om te zien hoe de wortels van de kiezen lopen. Zijn ze recht? Maken ze een afwijkende bocht in de wortelpunt? Dit kan zorgen dat je de kies niet kunt trekken.

Het trekken van de kiezne bij konijnen

NB: We raden aan dierenartsen aan die niet ervaren zijn bij de extractie bij een konijn om alleen loszittende kiezen te trekken en geen "gezonde" kiezen.

We zullen op deze pagina een aantal voorbeelden langs laten komen ....

Vandaag (09 - 02 - 2017) kregen we Stocki doorgestuurd voor een behandeling. Stocki had een natte kin en at minder. De verwijzend dierenarts had gezien dat de voorste kies rechtsonder een fractuur had.

Een konijn met een natte kin: de eetlust is minder

De rechter kiezenrij is niet mooi: er zijn maar drie kiezen te zien en de voorste kies is gespleten. Aan de linkerkant (op de foto's hieronder rechts) is er een wond in het slijmvlies te zien, de oorzaak is een haakje op de 5e kies links boven. Er is nog geen abces en het plan is om de gespleten kies te trekken.

Aan de rechter onderkaak is een gespleten voorste kies te zien. NB: links is een wond in het slijmvlies te zien

 We maken röntgenfoto's om te zien wat er aan de hand is. Er zijn maar 3 kiezen in de rechteronderkaak!

De voorste kies is gebroken, gespleten hier zullen we wat aan moeten doen, gelukkig is er nog geen abces!

We maken extra en intra orale rontgenfoto's om te zien wat er aan de hand is

We gaan de voorste kies rechtsonder rondom losmaken en trekken. Het bovenste gedeelte van de kroon brak af. We hebben het slijmvlies ingeknipt en de kiesrest onder het slijmvlies tevoorschijn gehaald. De gebroken kies is in drie delen volledig getrokken en daarna hebben we het slijmvlies gehecht.

We trekken de voorste kies rechtsonder

Op de controle röntgenfoto's is te zien dat de voorste kies volledig is getrokken.

De voorste kies rechtsonder is volledig getrokken bij konijn Stocki

Welk instrumentarium gebruiken we om de kiezen te trekken intra oraal ....

We gebruiken in de mond speciale Crosley Molar Luxators om de kiezen rondom los te maken. Het zijn hele dunne luxatoren die we tussen de kies en de tandkas kunnen plaatsen om zo de kies los te maken. De lamellen die tussen de tandkas en de kies zitten worden hiermee los gemaakt.

Konijn kies luxatoren om de kies los te maken en te trekken

Als de kies los zit trekken we deze met een speciale tang uit de tandkas. We hebben een groot aantal extractietangen om de kies te trekken. Elke tang heeft een andere hoek en een een groter of kleiner tang oppervlakte om de kies vast te pakken. Soms moeten we diverse tangen gebruiken om uiteindelijk de kies te trekken.

We gbruiken extractie tangen om de kies te trekken

We zien ook dat er af en toe een konijn langskomt die een deel van d ekies heeft afgebroken. We trekken dan dit kosse stuk.De kies groeit weer aan en de kiezenrij is weer normaal na een paar weken.

We laten een aantal konijnen langskomen met een abces ten gevolge van een gespleten kies ....

Op de volgende foto's zijn konijnen te zien die een abces hebben gekregen ten gevolge van een gespleten kies. We hebben bij deze konijnen röntgenfoto's gemaakt en daarna de gespleten kies (en tand) getrokken. Daarna het abces van buitenaf geopend en de konijnen zijn volledig opgeknapt.

Klik op de foto om een grotere afbeelding te krijgen ....

Konijn Pluk heeft een abces ten gevolge van een gespleten kies en gewokkelde tand

Op de onderstaande foto is te zien dat er een afwijkende kies linksonder is te zien. Er is teveel ruimte tussen de eerste en de tweede kies! Er is ook een abces te zien die ruim onder de onderkaak doorloopt. We hebben deze voorste kies getrokken en het abces van buiten opengemaakt. Woezel is goed hersteld na deze operatie!

Klik op de foto om een grotere afbeelding te krijgen ....

Konijn Woezel hefet een abces ten gevolge van een eerste kies linksonder

We kunnen kiezen vanuit de mondholte (intra oraal) of van buitenaf (extra oraal) trekken. Het is belangrijk om de kiezen voorzichtig met het juiste instrumentarium te trekken. Hoe grover het instrumentarium hoe grover de extractie gaat. Het is van groot belang dat je als dierenarts het juiste instrumentarium aanschaft en gebruikt. Tijdens de nascholingen die we geven brengen we dit ook altijd naar voren!

Welk instrumenten gebruiken we bij de kies extracties bij konijnen

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio