Het slijpen van de snijtanden:

Een tweede, meer diervriendelijke manier, om de afwijkende te lange snijtanden bij het konijn te behandelen is door middel van slijpen. Bij het slijpen van de tanden is de druk die op de tand uitgeoefend wordt minimaal waardoor de problemen die je bij knippen ziet hier niet optreden. Tevens is het mogelijk om door middel van slijpen de stand van de snijtanden zodanig te corrigeren dat ze weer op natuurlijke wijze op elkaar af kunnen slijten.

Met een tandartsenboor slijpen we de tanden van het konijn, dit kan meestal zonder verdoving

Met of zonder verdoving slijpen ....

Indien het mogelijk is voeren we deze handeling zonder verdoving uit. Het konijn wordt in een handdoek gewikkeld en zo gefixeerd. De tanden worden dan met een hoge snelheidsboor ingekort. Zie de foto hierboven.

Een konijn in een handdoek wikkelen.

Konijn in een handdoek wikkelen

 

Indien het konijn zich erg verzet of als het erg stressvol is voor een konijn dan verdoven we het konijn.

Het is wel eens noodzakelijk dat het konijn onder verdoving wordt gebracht. We hebben een speciale dosering voor de verdoving van het konijn ontwikkeld. Het verdovingsrisico voor een konijn is daardoor niet groter dan die bij een hond of kat. Ook geven we het konijn tijdens en gedurende een paar dagen na de behandeling een pijnstiller. We gebruiken hiervoor het pijnstillende en ontstekingsremmende middel meloxicam. De pijnstiller wordt gegeven om te voorkomen dat het konijn een stille darm krijgt.

Op de foto's hieronder ziet u afgebroken ondersnijtanden en de behandeling bij het konijn.

Bij dit konijn waren de ondersnijtanden bij het konijn afgebroken

Beter alternatief...

Soms is de afwijkende stand door het slijpen niet te corrigeren. Het kan dan noodzakelijk zijn om de snijtanden elke paar weken te slijpen. Als dit een te grote belasting is voor eigenaar en/of het konijn is, dan is het advies om de snijtanden te trekken.

 

Open wortelkanaal = extractie ....

Heel soms zien we dat we dat bij het inkorten van de tand er een open wortelkanaal ontstaat.

Konijn Mini heeft afwijkende tanden en kiezen. We slijpen de tanden om de paar weken en de kiezen om de paar maanden. Heel af en toe zie je als je een konijnen tand korter slijpt dat het wortelkanaal zichtbaar is. Je ziet dan bloed in het midden van de tand. Het gevaar is dat er een tandwortel ontsteking gaat ontstaan.

De oplossing is dan om deze tand te trekken voordat er grotere problemen ontstaan.

Als je een tand korter maakt en er ontstaat een open wortelkanaal dan is d eoplossing een extractie van deze tand

 

Indien er bloed te zien is in het midden van de tand na het inkorten van een snijtand dan moet de tand worden getrokken.

Het tijdelijk opvullen van de punt van het wortelkanaal met glasionomeer of calciumhydroxide heeft geen zin, want over een paar weken moet de tand weer worden ingekort en dan moet je het opnieuw vullen met wederom het gevaar van een ontsteking en het ontstaan van een abces.

Ons advies: trek de tand met een open wortelkanaal ....

 

Zie onze volgende pagina over de extractie - het trekken van de tanden.

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio