Complicaties die kunnen optreden na de extractie van de snijtanden

Het trekken van de snijtanden bij een konijn is geen kunst, maar je moet wel het kunstje beheersen. Als dierenarts moet je het juiste instrumentarium hebben en ook de ervaring hebben om de snijtanden en stifttanden op de juiste manier te extraheren.

Wat zijn de complicaties die we langs zien komen ....

 

- De snijtanden van konijnen zijn niet te trekken: maak een röntgenfoto van te voren

- Teruggroei van de getrokken snijtanden of stifttanden

- Abcesvorming ten gevolge van afgebroken tandwortels

- Abcesvorming ten gevolge van losse bot stukken

Abces ten gevolge van tandwortelresten  ....

Als er na verloop van tijd na de extractie van de snijtanden een abces ontstaat dan kan dat ten gevolge van tandwortelresten of losse botstukken zijn. Als we een dikte aan de bovenkaak of onderkaak voelen die vooraan zit dan moet je hier aan denken. We maken een röntgenfoto om te zien of er een oorzaak te vinden en weg te halen is.

Abces bij de rechteronderkaak

We maken een röntegenfoto om te zien wat het probleem is ....

Er is een restant van de rechteronderkaak die een abces veroorzaakt.

Een abces ten gevolge van een tandwortelrest in de rechter onderkaak

De snijtand rest is getrokken en het abces is geopend. Er waren meerdere abces compartimenten: er zijn 3 openingen gemaakt om met zalf te behandelen.

Abces behandeling en een controle rontgenfoto dat alle tandresten getrokken zijn

De tandwortelresten kunnen ook probleemloos aanwezig zijn. Het is dus niet altijd vanzelfsprekend dat er een abces ontstaat omdat er nog tandwortelresten in de kaak aanwezig zijn. Zie als voorbeeld het konijn hieronder, het heeft alle tandwortels als rest nog in de kaak zitten.

Een konijn met nog 4 tandwortelresten die aanwezig zijn na de extractie

We hebben alleen een los stukje tand rechts onder en een stifttand rechts boven getrokken.

Als de tandwortel met rust wordt gelaten en deze is niet los gekomen dan kan de tandwortelrest in sommige gevallen probleemloos aanwezig blijven.

Denk ook aan een abces ten gevolge van een los stuk bot ....

We zien niet alleen abcessen ontstaan op tandwortelresten. Ook als er door de snijtandextractie losse stukken bot zijn ontstaan zien we dat daardoor abcessen kunnen ontstaan.

Er is ene onderkaak abce ontstaan door een los stukje bot

Als er tanden worden getrokken dan kan het voorkomen dat een stukje tandkas (= bot) los raakt. . Als dit niet gelijk verwijderd wordt kan het als een stukje vreemd lichaam een abces opwekken. Het lichaam probeert het losse stukje bot af te stoten.

Een klein tandrestje met "grote" gevolgen ....

Bij Rody was er een abces ontstaan op een heel klein stukje tandwortel - een restje. Deze zat los in de tandkas en veroorzaakte een abces aan de onderkaak.

Kijk maar eens op de foto's hieronder of je het abces en het tandrestje ziet .... ALS JEOP DE FOTO DRUKT DAN ZIE JE DE UITLEG :)

Kijk maar eens of je het hele kleine tand restje ziet op de rontgenfoto's

De oorzaak van het abces was een klein rond bolletje - een restje dat nergens aan vast zat  en als een soort vreemd lichaam (= corpus alienum) een abces veroorzaakte ....

Een heel klein tandrestje gaf een abces in de onderkaak

Het is belangrijk dat je als dierenarts voorzichtig te werk gaat en goed instrumentarium hebt om de operatie uit te voeren, dan voorkom je dat er losse stukken bot ontstaan.

Lees op de volgende pagina's meer over abcessen bij het konijn en hoe wij deze behandelen.

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio