Inleiding konijn

Konijn als huisdier.

Het konijn behoort tot de orde der Lagomorpha (haasachtigen). Zij onderscheiden zich van de knaagdieren (Rodentia) doordat ze achter de voorste snijtanden 2 stifttandjes hebben.

Geschiedenis ....

Oorspronkelijk is het konijn waarschijnlijk afkomstig uit Azie, waarna het zich over grote delen van de wereld verspreid heeft. Gedurende de ijstijd is het leefgebied verkleind en zijn de konijnen uiteindelijk terechtgekomen op het Iberisch Schiereiland, het huidig Spanje en Portugal. Rond 250 B.C. zijn de konijnen voor het eerst in gevangenschap gehouden door de Romeinen. Zij fokten de konijnen om hun vlees en om hun vacht. Ze werden gehouden in zogenaamde "leporarien", grote ommuurde tuinen die de konijnen tegen vijanden beschermden, maar van een echte domesticatie was nog geen sprake. Pas in de middeleeuwen verspreidde het konijn zich richting Noord-Europa en werd het konijn voor het eerst door monnikken als huisdier gehouden. Zij begonnen ook met het creeren van rassen door konijnen met een afwijkende vachtkleur met elkaar te kruisen.

Nu ....

Pas na de 2e wereldoorlog raakt het konijn langzamerhand in zwang als gezelschapsdier, een trend die zicht tot de dag van vandaag voortzet. Steeds meer mensen nemen een konijn als huisdier. Tegenwordig wordt het konijn bijna beschouwd als lid van de familie. Konijnen kunnen buiten gehouden worden , maar we hebben ook veel konijnen die binnen leven bij hun eigenaar.

 

Dierenarts voor het gebit van het konijn ....

We beschrijven als konijnen-dierenartsen van www.dierengebit.nl het normale gebit en de gebitsafwijkingen bij het konijn. Als konijnen dierenartsen hebben we ons toegelegd op de behandeling van konijnen en vooral op de tanden en kiezen bij het konijn. We hebben in de afgelopen tientallen jaren meer dan 10.000 konijnen aan het gebit behandeld.

Sommige een enkele keer en andere meer dan 50 keer. We knippen, slijpen, voeren een wortelkanaalbehandleing uit en trekken de tanden en kiezen. Onze ervaring is dat een gebitsbehandeling bij een konijn lastig kan zijn als je als dierenarts niet de juiste apparatuur hebt.

We geven sinds 2007 nascholingen aan dierenartsen, assistentes en diergeneeskunde studenten over de diergeneeskunde van het konijn en proberen hiermee dierenartsen konijnwijzer te maken. We worden door veel collega's als konijnen  specialist gezien en dierenartsen sturen een konijn door als ze er zelf niet uitkomen. Veel dierenartsen zien ons als konijnen specialist op het gebied van het gebit bij het konijn.

 

Daarnaast behandelen we heel veel konijnen aan andere problemen zoals maagdarm-, blaas-, nier-, huid, baarmoederproblemen en nog veel meer. Zie hiervoor onze gewone website www.dierenkliniekwilhelminapark.nl.

 

Als konijnen dierenarts wensen we jullie veel leesplezier op onze tandheelkundige pagina's over het konijn.



 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio