Snot bij het konijn door een abces in de neusgangen

We zien regelmatig snot bij een konijn. Het kan besmettelijke snot zijn of snot die veroorzaakt wordt door een corpus alienum in een neusgang (grasaar of grasspriet) in neusgang of een tandrest die rommelt. Deze laatste twee geven dermate irritatie dat er als reactie pus wordt gevormd. Op deze pagina gaan we het over een abces in de neusholte hebben.

Snot tgv een abces in de neus ....

Af en toe zien we met een rhinoscoop bij een konijn dat er een zwelling in de neusgangen aanwezig is. ALs het geel wittig doorschemert dan is er een grote kans dat er een abces in de neusholtes zit. Dit kan veroorzaakt worden door een kieswortel probleem of doordat er een wondje in het slijmvlies is ontstaan waardoor er bacteriën in de diepte terecht komen die een abces kunnen veroorzaken.

Snot tgv een abces in de neusgangen

Bij het bovenstaande konijn hebben we het kunnen oplossen door langdurig (3 maanden) duplocilline inecties te laten geven.

Als extra behandeling kunnen we een dergelijk abces met onze scoop open drukken of met eenhappertje kapot maken en zoveel mogelijk leegzuigen. Door een opening in de abceshholte kan de pus dan uitgespoeld worden door de neus te spoelen.

Een ander voorbeeld van een abces in de neus ....

 

Een konijn met een abces in de neusgang

 

Konijn met snot tgv een abces ....

Bij een ander konijn was ook goed te zien dat de oorzaak een abces - ontsteking in de neus aanwezig was. We gebruiken sinds begin 2016 een dubbelhandige techniek. Met in 1 hand de 1,9 mm scoop en in de andere hand de dunne afzuigbuis. nadat we de pus weggezogen hebben kwam er een dikte - abces te voorschijn.

Stevige snot tgv een abces in de neus

We hebben met de starre scoop de abces kapot gedrukt en leeggezogen.

Een abces in de neus is de oorzaak van snot bij een konijn

Nu kan de eigenaar de neus spoelen en op die manier het abces weg - leegspoelen. En is d ekans op genezing veel groter geworden!

Konijn Jack met een abces in de neusgangen

We hebben een konijn met chronische snot en benauwdheid bekeken met de rhinoscoop en achterin de rechter neusgang is een abces te zien. We hebben dit abces opengemaakt en leeggezogen.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio