Besmettelijke snot bij het konijn

Als we met de rhinoscoop geen oorzaak kunnen vinden dan is de kans dat de snot in stand gehouden wordt door de snot in de neus groot. De snot kan door de ademhaling sterk indrogen. We zien dan diep in de neusgangen harde slijm proppen of zelfs taaie slijm draden die moeilijk weg te zuigen zijn met onze sterke afzuiger. De afzuiger moet door smalle zuigbuizen, 5-7 french, dit taaie snot wegzuigen. Als we de snot vast kunnen zuigen aan de afzuigbuis dan trek je deze snot prop zo uit de neus.

Enkele voorbeelden ....

We zullen enkele voorbeelden laten zien. Zoals een jong konijn met snot, een konijn met een sterke harde slijmprop en een konijn met een grote slijmprop die super sterk ingedroogd was.

Izzy een paar maanden oud ....

We hebben een jong konijn met stevige snot gezien. Er werd alleen snot gevonden in de neusgangen en we hebben alles zo goed mogelijk weggezogen. De nabehandeling bestaat uit antibioticum, neusspoelingen en broomhexine.

Er is geen afwijking aan het gebit te zien.

Een jong konijn met snot

Izzy wordt geïntubeerd en we gaan in de neus kijken. We komen pus tegen en hebben alles weggezogen.

Een jong konijn met besmettelijke snot

Een ander voorbeeld: stevige ingedroogde snot ....

Bij het onderstaande konijn was in het verleden een grasspriet weggehaald. Nu is na een aantal jaar later in de andere neusgang snot ontstaan. Door het ademen is deze snot ingedroogd en was lastig weg te zuigen. Uiteindelijk hebben we een snot bolletje weg kunnen zuigen.

 

Een konijn met stevige ingedroogde snot in de neus

En bij een ander konijn een film van een erge slijmvlies prop. Hier was al lange tijd snot aanwezig. het gevolg was een ingedroogde snot prop die niet weg te spoelen was. ook is het neus tussen schot achterin de neus weg. Normaal is de linker en de rechter neusgang strikt gescheiden, maar als de snot lang aanwezig is dan kan het slijmvlies weefsel in verval raken. Dit is te zien op het einde van de film ...

 

Ingedroogde snot ....

We hebben een licht konijn gezien (1,05 kg) met vieze neus en vieze pootjes.

Een konijn met snot in de neus en de poten zijn ook vies

Bij dit konijn kwamen we een echte verrassing tegen in de neus. Normaal heb je een slijm sliert of een corpus alienum dat je tegen komt in de neus. maar bij dit konijn was er iets wittigs te zien. Nadat we de pus weg hadden gezogen zagen we iets stevigs achterin de neus,  dit konden we wegdrukken met onze afzuig sonde. Zie de foto rechts onderaan.

In het rechter neusgat is veel slijm te zien

Gelukkig konden we het vastpakken met een kleine grijper en wat kwam er uit tot onze verrassing.

Een iingedroogd corpus alienum in de neus van een konijn

We komen diverse soorten slijm tegen in de neus ....

Zo kun je zien dat snot er in vele gedaantes aanwezig is in de neusgangen. Niet elke snot is hetzelfde. We kunnen zeggen dat in de meeste gevallen snot niet eens super besmettelijk is naar andere konijnen ....

 

Het mooiste blijft dat je een echte oorzaak kan vinden zoals een grasspriet, abces of tumor. Maar alleen snot is ook al een oorzaak om een snotneus in stand te houden.

 

Kijk op de volgende pagina's naar andere voorbeelden van snot bij het konijn ....

 

- snot door iets in de neus - grasspriet

- snot door rinolieten in de neusgangen

- snot door een tand - kieswortel probleem

- snot door een abces in de neusholte

- snot door een tumor

- snot door een traanbuis probleem

- snot door sinisitus

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio