Rhinoscopie bij een konijn

Als er een verdenking is van een grasspriet of grasaar in de neus dan willen we graag in de neus kijken. Hiervoor hebben we apparatuur in huis waarbij je door een smalle endoscoop diep in de neusgangen kan kijken.

Normaal beeld van de neusgangen van een konijn

Als we met een endoscoop in de neusholtes kijken dan noemen we dit een rhinoscopie. We hebben video-endoscopen in diverse maten die in de neus van een konijn passen.

Met een rhinoscopie moeten alle neusgangen: de bovenste laterale en de onderste die naar de neusholte loop nagekeken worden.

Met rhinoscopie moeten alle neusgangen worden bekeken

 

Rhinoscopie onder verdoving uitgevoerd ....

Deze handeling kan alleen uitgevoerd worden bij een konijn dat onder verdoving is. En het beste is als je het konijn een tube in de trachea of een V-gel over de luchtpijp opening legt. Dit om te voorkomen dat als je de neusholtes gaat uitspoelen dat er fysiologisch zoutoplossing (het spoelmiddel) in de luchtpijp loopt en naar de longen gaat. We zullen altijd proberen om alleen met afzuigen en niet met spoelen te werken, maar soms is het nodig om de neus door te spoelen met fysiologische zoutoplossing.

Diverse maten ....

Konijnen heb je in verschillende groottes, een konijn van 5 kg heeft een veel grotere neusopening dan die van een konijn van 1 kg. We hebben rhinoscopen van 2,4 mm tot 1 mm dikte. Hoe smaller de scoop hoe makkelijker je in de neusholte kan komen, helaas is het wel zo dat des te smaller de scoop is des te kleiner het beeld is of des te minder goed beeld je hebt.

Diverse maten rhinoscopen

Dr. Fritz video-endoscoop ....

Eigenlijk heeft onze Dr. Fritz het mooiste en scherpste beeld. Alleen heeft deze wel een doorsnede van 2,4 mm en is er geen werkkanaal, je moet met een tang of sonde naast de scoop werken.

Dr. Fritz video endoscoop

2,4 mm rhinoscoop met werkkanaal ....

We hebben een scoop van 2,4 mm waarin een 1,9 mm videoscoop zit en een werkkanaal van 1 mm doorsnede. Deze is net groot genoeg om de neusgangen goed uit te spoelen of met een klein happertje naar binnen te gaan om een grasspriet vast te pakken.

2,4 mm scoop met werkkanaal erin

Het grijpertje dat door het werkkanaal kan gaan: dit is een zeer kleine bekje om iets te pakken.

Het grijpertje dat door het werkkanaal kan

Als voorbeeld een basket die we door het werkkanaal kunnen steken om een blaassteen vast te pakken

 

Een multi functionele scoop ....

 

Ook kunnen we met deze scoop met werkkanaal

via de plasbuis in de blaas komen en dan door het

werkkanaal een netje in de blaas inbrengen om

een steen te pakken en uit de blaas trekken.

Zie de foto hiernaast.

 

 

1,9 mm scoop ....

We hebben een korte 1,9 mm scoop die goed te gebruiken is, deze geeft een redelijk mooi beeld.

1,9 mm scoop

 

Het is een scoop met 1,9 mm diameter zonder werkkanaal.

Nadeel: er is geen werkanaal aanwezig.

Voordeel: er is meer ruimte voor een grotere afzuigbuis of een happertje om langs de scoop te werken met een twee handige techniek.

 

Hieronder is een voorbeeld van een twee handige rhinoscopie techniek. In de ene hand een scoop en in de andere hand de afzuigbuis of het happertje. het is even oefenen maar het werkt uiteindelijk veel makkelijker en je kunt veel grotere afzuigbuizen of happers gebruiken.

We gebruiken een twee handige techniek bij de rhinoscopie 1e hand de scoop 2e hand het afzuigbuisje

1,0 mm scoop ....

We hebben een hele dunne lange 1.0 mm scoop. Deze is eigenlijk te dun om zonder bescherming = mandrijn te gebruiken. Met de beschermhuls wordt de scoop 1,3 mm dik. Dan kan er wel gespoeld worden door deze beschermhuls, een werkkanaal is er niet, het is eenvoudig weg te klein. Wel kan er een soort aanprik naald over de huls geplaatst worden en dan kun je weefsel uit de diepte van de neus aanprikken, om zo de cellen te laten onderzoeken. Kijk verder bij een tumor in de neus.

1,0 mm scoop

Een rhinoscoop is handig om iets in de diepte in beeld te brengen ....

We kunnen met onze scopen de problemen in de neusgangen in beeld brengen en vastleggen met foto's en/of films. Naar onze mening is het belangrijk om deze rhinoscopie te combineren met röntgenfoto's om te zien of er rinolieten aanwezig zijn in de neus of dat er een tand of kieswortel probleem aanwezig is.

Zie op de komende pagina's de verdere toelichting van de problemen waardoor snot ontstaat ....

 

- snot door taai snot in de neus

- snot door iets in de neus - grasspriet

- snot door rinolieten in de neusgangen

- snot door een tand - kieswortel probleem

- snot door een abces in de neusholte

- snot door een tumor

- snot door een traanbuis probleem

- snot door sinisitus

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio