Konijn tumor

Tumoren bij het konijn komen in verhouding tot een hond of een kat veel minder vaak voor.  De tumoren die bij het konijn het meest voorkomen zijn die aan de baarmoeder bij het vrouwelijke konijn. Af en toe zien we een tumor in het oog, een melkkliertumor of een tumor aan de poot bij het konijn.

Slijmvlies tumor

We zien af en toe een tumor van het slijmvlies bij een konijn. Bij de hond en de kat komen veel meer tumoren voor dan bij het konijn. Als we een tumor tegen komen dan is een behandeling mogelijk door de tumor weg te nemen door middel van een operatie. We kunnen de tumor daarna naar pathologie sturen om een diagnose te krijgen. Dit is van belang om een eventuele nabehandeling te laten uitvoeren door middel van bijvoorbeeld bestraling. Ook kan het van meerwaarde zijn om te weten wat voor een soort tumor het is als de tumor onverhoopt weer mocht groeien. Het is namelijk niet altijd mogelijk om de tumor in zijn geheel weg te nemen.

Papilloma

Het konijn Sissy kwam voor een gebitsbehandeling. Er waren haken op de bovenkaakskiezen ontstaan die in de wang prikten. Tijdens de behandeling kwamen we een tumor in de mondholte tegen. De woekering zat net achter de tanden van de bovenkaak. We hebben deze tumor weggehaald en laten onderzoeken.

Diagnose: Mondslijmvlies tumor papilloom. Dit is een goedaardige tumor die tot de wratten behoort. De oorzaak kan viraal zijn.

p de foto's hieronder zie je dat er aan de rechterzijde van de mond achter de snijtanden een woekering zit = Papilloma.

Papillomavirus in de mond bij een konijn

Een konijn met 2 kleine tumoren onder de tong

Bij een ander konijn zaten 2 bultjes onder de tong, ook deze kwamen te voorschijn bij een gebitsbehandeling. Het bleken ook papilloma te zijn.

2 bultjes onder de tong bleken ook papilloma tumoren te zijn

En nog een konijn met papilloma onder de tong.

Een konijn met 2 tumoren onder de tong, ook dit waren papilloma

Tumor in de neusholte

Bij het volgende konijn viel op dat er een geluid was bij de ademhaling. Je hoorde duidelijk een geluid = ronchi als het konijn adem haalde. Ondanks antivbioticum behandelingen bij andere dierenartsen ging het probleem niet over. We hebben met onze rhinoscoop gezocht wat de oorzaak kon zijn van dit geluid. Helaas werd er diep in de linkerneusholte een tumor gevonden.

Een tumor in de neusholte bij een konijn gezien door een rhinoscoop

Uitslag van deze tumorPathologie uitslag van de tumor in de neus

We hebben de bult aangeprikt en het was een  tumor die vanuit het neusslijmvlies was ontstaan.

Het was een kwaadaardige tumor die helaas niet weg te halen kon worden.

Tumor in de wang

Bij een ander konijn kwamen we een grote woekering in de mond tegen. Er was een plek op de wang zichtbaar net achter het oog. We gingen in eerste instantie van een abces uit. Bij nadere inspectie onder sedatie bleek er een inoperabele tumor van het mondslijmvlies aanwezig te zijn. Helaas moesten we het konijn om deze reden in laten slapen.

Inoperabele tumor in de mond van een konijn

Melanoom in de mond

Bij het konijn hieronder was een tumor in de mond aanwezig. Het konijn kon niet meer eten. Helaas kon het ook niet aan deze tumor geholpen worden. Foto's zijn van dierenarts Celestine Ayite van de OCUH in Hilversum.

Melonoom in de mond bij een konijn. Foto van OCUH dierenarts Celestine Ayite

Bottumor van de onderkaak Er zit een grote zwelling aan de linker onderkaak.

We hebben een konijn behandeld dat er tijdens de inspectie al anders uitzag dan een konijn dat een abces heeft. Er was een hele grote zwelling aan de linker zijkant van de bek te zien. Met onze kijker waren de kiezen niet te zien, normaal zie je bij een konijn altijd de kiezen!

Een röntgenfoto ....

De enorme zwelling bleek op de röntgenfoto een woekering van het kaakbot te zijn. Normaal ziet een zwelling ten gevolge van een abces er rustig uit maar bij deze zwelling was er witting in de bult op de röntgenfoto te zien.

DNAB

Om de diagnose 100% zeker te maken kan er een dunne naald aspiratie biopt genomen worden. Met een naald wordt de zwelling aangeprikt en hetgeen eruit gezogen wordt wordt ingestuurd naar een pathologisch laboratorium voor onderzoek. Deze handeling wordt een DNAB genoemd een dunne naald aspiratie biopt. Als er bij het aanprikken geen materiaal opgezogen kan worden gebruiken we een dikke naald.

tumor van de onderkaak, er is geen goede belijning van de onderkaaklijn te zien. Dit komt door de botwoekering.

Een tumor zien we niet vaak ....

Een tumor van de kaak komt gelukkig zelden voor, eigenlijk hebben we altijd met een abces te maken als er een bult of zwelling aan een kaak is.

De therapie ....

De behandeling bestaat uit het openen van de zwelling om de ontsteking en de pusvorming die ontstaan is door de tumor te behandelen. Met behulp van injecties Duplocilline, een pijnstiller (Meloxicam) en zalf in de opengemaakte wond wordt de zwelling behandeld.

Bot belijning is opgelost door een tumor zie normale kaak er naast

Uitleg foto: links een kaaktumor, rechts een normale kaak.

Wat is de prognose, of hoe lang mag je doorgaan? ....

Afhankelijk van de mate van groei zal de prognose afhangen. Zolang het konijn nog plezier in het leven heeft en goed eet is het rechtvaardig om door te gaan. Als het konijn er last van begint te krijgen is het moment aangebroken om het in te laten slapen. Het konijn van deze foto's heeft nog meer dan een jaar een goed leven gehad!

Osteosarcoom van de kaak

Een ander konijn kwam ook in augustus 2011 bij ons. Er was een dikte aan de kaak en de onderkaak stond iets scheef naar rechts. De dikte voelde heel erg hard aan en er kon geen pus gevonden worden met aanprikken.

Konijn met dikte aan onderkaak links

Op de röntgenfoto's was een witting van de kaak te zien.

Er was een verdikte linker onderkaak lte zien

Drie maanden later ging het niet meer en hebben we Nina in moeten laten slapen. De onderkaak werd steeds verder naar rechts weggedrukt door de woekering aan de linkeronderkaak.

In november 3 maanden later was de bult erg groot geworden

Op de röntgenfoto's was goed te zien dat de woekering enorm toegenomen was.

De woekering is enorm toegenomen bij de linker onderkaak

De pathologie uitslag liet zien dat het om een osteosarcoom ging een kwaadaardige bottumor.

Er kwam een osteosarcoom als pathologie uitslag

Om het snelle verloop te laten zien hebben we een normale schedel en die van augustus en november op een rij gezet.

Op een rij een normale schedel en een konijn met een osteosarcoom verergering in 3 maanden

Helaas is niet elke bult een abces

Een ander konijn met een enorme zwelling aan de onderkaak. Tommie kwam voor een abces behandeling, helaas ging dat niet.

Konijn Tommie met een enrome dikte aan d eonderkaak verdenking tumor

Als er een zwelling aan de kaak aanwezig is dan hopen we dat het een abces is. Een abces kunnen we namelijk behandelen, maar als het een tumor is dan is dit helaas onbehandelbaar. Er wordt dan gezorgd dat het konijn zich zo goed mogelijk voelt gedurende de laatste maanden die het heeft.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio