Afgebroken hoektand bij een fret

haaktanden van een fret kunnen afbreken

 

De hoektanden van een fret kunnen afbreken. Vooral de bovenste hoektanden breken gemakkelijk af als de fret bijvoorbeeld in een kooi op de tralies bijt. Wanneer het binnenste van de hoektand (= wortelkanaal) bloot komt te liggen kan dit pijnlijk zijn en leiden tot een verminderde eetlust. In dat geval kan deze afgebroken hoektand beter worden getrokken of gevuld worden met behulp van een wortelkanaalbehandeling.  De keuze is afhankelijk van wat de eigenaar graag wil.

 

 

Wat zie je als een hoektand afgebroken is?

Een afgebroken hoektand bij de fret. Op de foto zie je dat de punt van de hoektand afgebroken is (zie pijl)
Als een hoektand net afgebroken is kun je bloed zien aan de punt van tand. Ook kun je een rood rondje zien, het merg, met daaromheen een witte rand, de tand zelf. Bij een oudere breuk zie je vaak een zwart rondje in de witte tand. Dit is als het wortelkanaal al langer open is en het merg afgestorven is.

Op de foto zie je dat de punt van de hoektand afgebroken is (zie pijl).

Als een hoektand afgebroken is wat doe je dan?

Behandeling> Als een hoektand afgebroken is dan dient deze behandeld worden door de hoektand te trekken (= extractie) of te vullen (= endodontie).

Het probleem van een wortelkanaalbehandeling bij de fret is dat de hoektand in vergelijking met die van de mens of de hond zo klein is. Zelfs de hoektanden van een kat zijn in verhouding groter dan die van een fret

NB: de wortelkanaalbehandeling bij een fret is lastig ....

Een fret wordt voordat hij of zij een verdoving krijgt eerst gewogen. De verdoving gaat namelijk op gewicht.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Het wegen van de fret voor de operatie De tand wordt geinspecteerd en er wordt beoordeeld of de tand in aanmerking komt voor een wortelkanaalbehandeling. De behandeling gebeurd onder volledige narcose (= verdoving). Op de foto hiernaast wegen we de fret voorafgaand aan de verdoving.
 

De tand van binnen schoonmaken

Hierna wordt het gat in de tand vergroot zodat met een "barbedwire-naald" (= soort prikkeldraadnaald) de zenuw uit de tand kan worden gehaald. Daarna wordt met steeds grotere maten wortelruimers de tand van binnen schoongevijld. Tussendoor wordt steeds gespoeld met natriumhypochloriet en fysiologische zoutoplossing. Als er geen viezigheid meer wordt uitgespoeld dan wordt de tand nog eens met fysiologisch zout schoongespoeld. De tand wordt drooggeblazen en met behulp van "paperpoints" ook binnenin gedroogd. Hiermee is het voorbereidende werk klaar en begint het echte vullen.
Wortelruimers of hedstromvijltjes om het wortelkanaal schoon te makenWortelruimer in de afgebroken haaktand van een fret, te zien op een rontgenfoto.Paperpoints om een tand van binnen droog te maken.Guttaperchapoints om het wortelkanaal op te vullen

Foto's van links naar rechts: wortelruimers, wortelruimer in de tand (in het rode rondje), paperpoints en gutta percha.

De tand vullen en afsluiten

De tand wordt gevuld met wortelkanaalvulling en daarna met gutta percha points wordt alles goed aangedrukt, het belangrijkste is dat de wortelpunt dicht zit. De tand wordt daarna aan de bovenkant dichtgemaakt met een amalgaam of witte vulling.

Recovery

De fret krijgt een injectie met antisedan om wakker te worden in een zuurstofkooi en krijgt een pijnstiller en antibioticum als nabehandeling.

Naschrift

We voeren deze operatie niet vaak uit omdat de breuk of niet opgemerkt wordt of omdat de hoektand getrokken wordt. De wortelkanaalbehandeling is door de kleine hoektand lastig uit te voeren. De hoektand is helaas na een paar maanden afgebroken en de vulling zat er nog keurig in. Er is besloten om de hoektand te trekken.

Bejhandelingen die we aan het gebit bij een fret uitvoeren

We behandelen wel fretten met gebitsproblemen, maar dit is dan eerder tandsteen verwijderen of kiezen trekken dan een wortelkanaalbehandeling.

 

   

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio