Maand van het gebit

Februari de maand van het gebit

De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van het gebit bij huisdieren. In navolging van de maand van de gebitsverzorging in de afgelopen jaren is deze speciale maand met extra aandacht voor het gebit een terugkerend onderdeel van onze dierenartsenkalender geworden.

Als tandheelkundige dierenartsen zijn wij al langere tijd, met onze website www.dierengebit.nl, bezig de verzorging van het gebit onder de aandacht van de huisdier eigenaar te brengen.

70 tot 80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen.

Vaak is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.

Een kat met tandsteen en daardoor gingivits en parodontistisch

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen:

maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

Tanden en kiezen verliezen ...

 

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplaque en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ....

 

Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht.

Met een paar simpele handelingen is tandbederf te voorkomen!

 

Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit!

 

U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging of door een speciale waslaag. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.

    Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?
  • Geef uw hond of kat brokken als hoofdvoeding! Doordat erop de brokken gekauwd wordt schuren de tanden schoon. Vooral T/D brokken van Hill's Pet Nutrition zijn speciaal ontwikkeld om tandplaque en tandsteen te voorkomen.
  • Geef tandreinigende tussendoortjes, zoals kauwstrips met C.E.T., Veggiedents of Dentastix.
  • Poets de tanden poetsen bij uw hond en kat. Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routine handeling van.
  • Tandheelkundige speeltjes. Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Dental Kong.
  • Geef een bacterie voorkomende behandeling met oravet of Vet Aquadent.
  • Geef een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.
  • Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!

Elke hond die in de maand februari in de praktijk krijgt een cadeau in het kader van de maand van de gebitscontrole (zolang de voorraad strekt)

 

Wanneer er een uitgebreide gebitsbehandeling nodig is
Mocht er toch tandsteen ontstaan zijn, en kan deze niet met een simpele handeling weggehaald worden, dan is een behandeling onder sedatie het enige alternatief. Dit kan varieren van een eenvoudig gebitsreiniging tot aan het trekken van tanden en/of kiezen. Bij onderstaande katten is een gebitsreiniging niet meer voldoende, door het botverval moeten er kiezen worden getrokken.

maand van het gebit: voorkomen door poetsen is beter dan extractie van de kiezen
 

Voorkomen is beter dan genezen!

Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit: poets de tanden!

Door tandsteen is er eerst gingivitis ontstaan, dit heeft geleid tot het terugtrekken van tandvlees of parodontitis.

Een tandheelkundige dierenverzekering

 

Mocht het toch nodig zijn om het gebit van uw huisdier te behandelen dan is het goed om te weten, dat de tandheelkundige zorg ook onder de aanvullende verzekering valt.

tandheelkundige behandeling valt onder de aanvullende dekking van Prtoteq dier en zorg verzekering

 

maand van de gebitscontrole: februari 2007

Meer informatie over deze maand:

U kunt meer informatie vinden over de maand van de gebitsverzorging op de website:

www.maandvandegebitsverzorging.nl

Of op de website: maandvanhetgebit

www.maandvandegebitscontrole.nl

Joomla SEF URLs by Artio